HATSJOEEE!!! Hooikoorts?
KLIK HIER!

Page content

Vocht vasthouden in uw benen: 8 tips

Vocht vasthouden in uw benen: 8 tips

Vocht vasthouden (oedeem) in de benen komt vaak voor. U heeft dan dikke voeten of enkels, maar vaak doen ook de onderbenen mee. Als u vocht vasthoudt in uw benen is dat meeArnhem Noord Fysiotherapie Oedeem vocht vasthouden benenstal beiderzijds. Eénzijdig is het vaak een gevolg van een plaatselijke aandoening als een verstopte ader (thrombose) of problemen met de lymfe banen en/of lymfeklieren (lymfeoedeem), een infectie of ontsteking of trauma. Oedeem komt voor op alle leeftijden. Warm weer is een trigger, maar ook zwangerschap, pil gebruik, medicatie, bepaald voedsel, overgewicht, ernstige ondervoeding, te weinig beweging en bepaalde aandoeningen kunnen oorzaken zijn. Er kan tevens vocht in uw handen, armen, buik of gezicht voelbaar/zichtbaar zijn.

Als u heeft vastgesteld dat u vocht vasthoudt, volgen hieronder tips die u kunnen helpen om het vocht te verminderen.

1) Drinken

Drink minstens 1,5-2 liter water per dag. Indien u te weinig drinkt gaat uw lichaam juist vocht vasthouden. Indien u voldoende drinkt kan het lichaam het vocht beter afvoeren en stimuleert het de functie van nieren en blaas.

2) Zoutgebruik

Verminder het gebruik van zout. Zout houdt vocht vast. Gebruik geen of heel weinig zout in uw eten en probeer eens kruiden en specerijen als smaakmaker uit. Kijk uit met producten waar veel (verborgen) zout in zit, bijvoorbeeld in: kaas, soepen, kant-en-klaar maaltijden, ingeblikt eten, chips, zoutjes, nootjes, drop, chocolade, brood, gebak, roomijs, bouillonblokjes, maggi, poeder-jus, etc.

3) Slapen

Leg t voeteneinde van uw bed een beetje hoger. Op deze manier zorgt de zwaartekracht ’s nachts voor een lichte afvoer van het vocht. Een dubbel geslagen deken van 3-4 cm ònder de matras aan het voeteneinde leggen is vaak al voldoende.

4) Bewegen

Zorg voor voldoende beweging om de spieractiviteit en de bloedsomloop te stimuleren. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn bijvoorbeeld goed geschikt hiervoor.
Maar vermijdt langdurige en zware inspanning. Overbelasting en sporten met plotselinge bewegingingen (als bijvoorbeeld squash of tennis) zijn af te raden.

5) Overgewicht.

Het is een inkopper, maar overgewicht vergroot de kans op oedeem in uw benen. Probeer op gewicht te blijven of anders een paar kilo kwijt te raken. Iedere kilo helpt al!

6) Vocht afdrijvende producten

Gebruik producten die vocht afdrijvend zijn, zoals
– Mierikswortel
– Bleekselderij
– Ananas
– Verschillende soorten kruidentheeën
– Peterselie
– Appelazijn

7) Warm en koud water

Wisseldouches/wisselbaden en/of een saunabezoek stimuleren de bloedsomloop en de vochtafvoer.
Wissel warm en koud water af onder een douche of in een bad(je). 1 Tot 3 minuten warm water (maximaal 40 graden), afgewisseld door 10-30 seconden koud water (ongeveer 13 graden). Dit een keer of 5 herhalen. Eindigen met koud water.
Bij warm weer kan een koud voetbad verlichting geven.
Zwemmen is altijd goed.

8) Medische oorzaak

Als het vocht langdurig aanwezig blijft en bovenstaande tips niet helpen, kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. Er kan een medische oorzaak zijn voor het vasthouden van het vocht. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:
-Hoge bloeddruk
– Hartproblematiek
– Nieraandoening
– Leveraandoening
– Schildklieraandoening
– Verminderde bloedafvoer in uw benen
– Als bijwerking van sommige medicijnen, zoals Ibuprofen

Wat verder te doen?

Als tips tegen vocht vasthouden in uw benen niet helpen en u krijgt/heeft toch oedeem ontwikkeld, is een bezoek aan een oedeem fysiotherapeut mogelijk. Hij kan samen met u kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe u het oedeem kunt behandelen.
Indien u twijfelt, raadpleeg dan altijd eerst uw huisarts! En zeker als u naast vocht vasthouden ook benauwd bent, is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

 

©Drs. M.L. Kelderman – de Haan, 2013-04

  Laat een bericht achter!

  Comment Section

  0 reacties op “Vocht vasthouden in uw benen: 8 tips

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.